Mamutrio

Primal Existence

82726

Purchase

iTunes - $9.90


MUSIC REVIEW BY Philippe De Cleen, Written In Music (Belgium)

VIEW THE CD DETAIL PAGE

Met Primal Existence geeft Mamutrio, bestaande uit (alt)saxofonist Lieven Cambré, bassist Piet Verbist en de nog maar 19 jaar jonge drummer Jesse Dockx aan dat jong en oud elkaar in de jazz prima kunnen vinden.

Ondanks de eerder klassieke bezetting (altsax, bas, drums) weet dit trio zichzelf op erg aantrekkelijke wijze in de kijker te spelen, al is het vooral de inbreng van het jonge drumtalent Dockx die de aandacht naar zich toe trekt. Piepjong, maar wat hij nu al laat horen houdt slechts het allerbeste voor de toekomst in.

Dockx houdt van de Amerikaanse jazztraditie, de grotere ensembles en improvisatie. Die jonge drift wordt in goede banen geleid door zijn voormalige leraar Lieven Cambré (Muze Jazz Orchestra) en contrabassist Piet Verbist (Zygomatik, Jef Neve Trio, Bram Weijters-Chad McCullough).

Samen levert dit trio met het lyrische Primal Existence een heel aardig jazzalbum waarop hoofdzakelijk eigen werk van Verbist en Cambré (bvb. het knappe Triads) te horen is, naast klassiekers als de Richard Rodgers tune You Are Too Beautiful en het weergaloos mooie To Remember, dat in een originele compositie van Jesse Dockx opgedragen wordt aan publiekslieveling Toots Thielemans.

We horen in Primal Existence vooral open en modernere jazz, die al eens wat traditioneler klinkt, maar evengoed ook daarbuiten wandelt. Soms speels (de groove in Night Shift), soms romantisch (een ballad als Ballast). En dat allemaal in een uiterst harmonieus en melodisch geheel, waarbinnen er al eens uitdagend gespeeld wordt met ritme en dynamiek. De focus ligt dan ook op interactie en speelplezier en dat vertaalt zich in een levendig, organisch en van bruisende energie vergeven album.

Ook mooi is dat het trio voor een bandfoto van J.L. Knaepen koos - een van de velen van wie we helaas in 2015 afscheid moesten nemen, waarmee het trio op subtiele wijze de emotionele zeggingskracht van de muziek onderstreept. De liner notes op dit album zijn dan weer afkomstig van superdrummer Dré Pallemaerts (Coutances), ook een voormalige leraar van Dockx.

Primal Existence is in sé een vitale momentopname ; het resultaat van twee ervaren jazzrotten die een jong talent vleugels helpen geven. Hoewel het gros van de nummers zich sterk doen lenen voor een aandachtig luisterend paar oren, is er ook voldoende groove, ritme en swing aanwezig en dat van bij de exotische opener In Peace With Gravity. Een ontdekking.
ORIGIN RECORDS

OA2 RECORDS

ORIGIN CLASSICAL

CONTACT US

  • Origin Records
    8649 Island Drive South
    Seattle, WA 98118
    ph: (206) 781-2589
    fx: (206) 374-2618
  • Email / Order Info / Etc
THE ORIGIN MUSIC GROUP • FOUNDED 1997 / SEATTLE, WA • THE MUSIC YOU NEED